PLC-historien
«Fotball på sitt beste er skjønnhetens og intelligensens spill.»
-Ron Greenwood
Tidlig begynte lokale fotballsupportere i dalen å tippe sluttabell for den gang 1. divisjon i England. Og lenge før de store riksavisene kom inn i bildet med sine etterligninger.
Men det var først foran 93-94-sesongen i den engelske Premier League, at konkurransen «Premier League Competition» (PLC) virkelig eskalerte. I fjor rundet denne tippekonkurransen 25 år. Per Fredriksen fra Kvam har vært engasjert, og han var den første vinner av konkurransen. Her deler han sine minner og fakta så langt i konkurransens historie.
Tippekampen som startet det hele
Lørdag 29. november 1969. Det var da vi for alvor ble smittet av «den engelske syken». Wolves vant 1-0 over Sunderland på en snødekt Molineux Ground, i det som var historiens første tippekamp på NRK. Senere på kvelden så vi på «Krutrøyk» med Festus og marshal Matt Dillon. Vi sverget evig troskap til engelske klubber, både i opprykk og nedrykk. Og slik har det vært siden.
Sjøfolk, krig og fotball
Engelsk fotball begynte å få popularitet i Norge på et tidlig tidspunkt. Det skyldtes nok i stor grad at norske sjøfolk i lang tid hadde gått i land i England, og der var det å se lokale fotballkamper en velkommen avveksling fra livet til sjøs. Under andre verdenskrig hadde dessuten mange norske soldater hatt tilhold i Storbritannia, og det å spille fotballkamper var positivt for å holde moralen oppe under hele krigen. Svært mange norske sjøfolk og soldater kom tilbake til Norge med et engelsk favorittlag, og dette tente en gnist som i alle høyeste grad holder seg ved like i dag.
Norsk Tipping ble etablert
Omsetningen på den første kupongen i 1948 var drøyt 50.000 kroner. Rekkeprisen var 25 øre. Ingen klarte å prikke 12 rette. Grunnen til det var enkel. En av kampene ble avlyst. I dag ville den kampen da ha blitt trukket. Slik var det ikke for 70 år siden. I stedet ble det premier på 11, 10 og 9 rette. Tendenstrekning kom først på banen i 1963.
Første gang noen prikket inn en tolver var i spilleomgang 12 i 1948. Da var toppgevinsten på 4 407 kroner. Det var mye penger den gang. Med dagens kroneverdi tilsvarer det om lag 95 000 kroner. De første 15 årene var tippekupongen i tre deler og tipperen måtte fylle ut hver av dem for seg. Først i 1963 kom kupongen med to deler og gjennomslag. Utviklingen fram til i dag har vært enorm.
Som en kuriositet kan vi ta med at det ikke var nok med for- og etternavn på de første kupongene, tittel/yrke måtte også oppgis!
Tippekampen og supporterklubbene
Selv om tipping umiddelbart ble populært var det da NRK begynte å sende tippekampen at kupongen virkelig ble en norsk institusjon. NRK viste den første tippekampen sin fra Molineux Ground 29. november 1969, mellom hjemmelaget Wolverhampton og Sunderland. Vertene vant 1-0, etter scoring av den skotske landslagsspissen Hugh Curran.
I 1974 ble den første norske supporterklubben for britiske klubber stiftet - nemlig Manchester City. Etterhvert dukket flere supporterklubber opp, Derby County 1977, Arsenal 1979 og Leeds United og Chelsea 1980. De to største supporterklubbene i dag, Liverpool og Manchester United, ble begge stiftet i 1981, og de har over 40 000 medlemmer hver seg!
Enkle regler som gjelder
Premier League Competition (PLC) går enkelt og greit ut på å tippe sluttabellen i Premier League. Rett plassering gir 10 poeng, én plass unna 7, to plasser unna 5, tre unna 3 og fire unna gir 1 poeng. Ekstra 10 poeng for ligavinner, 7 for andreplassen og 5 poeng for riktig plassert klubb på tredjeplass. Riktige nedrykkslag belønnes med 5 poeng for hver klubb, uansett plassering. Når det gjelder premiering går alle innbetalinger ut igjen til premier, med unntak av driften av hjemmesida og portoutgifter. Ingen tjener penger på PLC.
Arne Scheie var med
De første årene var det manuell sjekking av de innsendte tippelappene. Rundt 1998 ordnet et godt «matematikkhode», kvamværen Jostein Kleiven, et excel-program for oss som regnet ut poengene automatisk. En liten revolusjon var det! For sikkerhets skyld blir de 10 første sjekket manuelt nå også, men mest for å skille de med eksakt samme poengsum.
Det er lagret resultatlister for de 19 siste sesongene. I disse årene har det deltatt i snitt 146 tippere, varierende fra 116 til 180 deltakere.(max antall er 200) Sesongen 1997-98 var en kjent og kjær kommentator fra NRK med. Fotballeksperten Arne Scheie vant ikke, men tippekupongen hans full av korrekturlakk har jeg tatt vare på!
Ansvar i 20 år
Tidligere bibliotekar på Sør-Fron (1996-99), vestlending og Arsenal-patriot Roger Dyrøy bosatt på sørlandet, har administrert PLC de siste 20 årene. Med seg i styret har han hatt Åge Lillesandbu og Ole Magnus Røen. Roger kom tidlig i kontakt med Åge, da de jobbet i samme bygget på Sør-Fron. Dyrøy varslet tidlig at han ønsket en annen kunne overta etter denne sesongen. Direkte uvillig til å bidra er han likevel ikke, så kanskje blir løsningen at han og en nykommer deler på oppgaven. PLC vil garantert fortsette til høsten.
Napp i vandrepremie
Det må vinnes tre ganger for å få tinnkruset til odel og eie. Selvær og Leeds-tilhenger Stein Roger Svelstad, er den eneste som har to napp. Per Fredriksen og Paul Jarle Mork har også vunnet PLC to ganger, men kun Mork har napp i tinnkruset.
Se bilder fra tippekonkurransens historie under. Når du klikker på bildet vil du få opp en bildetekst.
av Per Fredriksen pefredri@bbnett.no